Stan i perspektywy rozwoju polsko-egipskiej współpracy w rolnictwie były tematem rozmowy ambasadora Arabskiej Republiki Egiptu w Polsce Hatema Tageldina i wiceministra rolnictwa Ryszarda Bartosika.
Jak czytamy w komunikacie MRiRW, rozmówcy zgodzili się, że potencjał gospodarczy obu krajów daje duże możliwości pogłębienia współpracy handlowej. Wiceminister podkreślił, że Polska, jako istotny producent żywności, jest gotowa do rozszerzenia współpracy z Egiptem w zakresie zwiększenia wielkości i asortymentu produktów eksportowanych na rynek egipski.
Bartosik dodał, że Polska jest zadowolona z tego, że egipscy konsumenci doceniają walory jakościowe i smakowe polskich owoców, w szczególności jabłek; Egipt jest największym odbiorcą naszych jabłek. Polscy sadownicy są zainteresowani dalszą współpracą w tym zakresie. Wiceminister zwrócił uwagę, że rozwój wymiany handlowej wymaga eliminacji utrudnień w handlu.
Egipt potrzebuje pszenicy
Ambasador Hatem Tageldin poinformował, że w związku z sytuacją geopolityczną i przerwaniem dotychczasowych łańcuchów dostaw żywności, władze Egiptu poszukują alternatywnych źródeł zaopatrzenia swojego kraju w pszenicę. Dlatego strona egipska jest zainteresowana podjęciem współpracy z Polską w tym zakresie.
Jak czytamy w komunikacie ministerstwa, „rozmówcy potwierdzili wzajemne zainteresowanie zawarciem negocjowanego obecnie Memorandum o Porozumieniu pomiędzy Ministerstwem Rolnictwa i Rekultywacji Ziemi Arabskiej Republiki Egiptu a Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie Badań Naukowych w Dziedzinie Rolnictwa”.
Przedmiotem rozmowy były również możliwości współpracy dwustronnej w zakresie rybołówstwa i akwakultury. Ambasador Tageldin podkreślił zainteresowanie strony egipskiej zawarciem memorandum dotyczącego ustanowienia ram wzmocnionej współpracy w tym zakresie.